WordPress is een van de beste CMS-en, zo niet het beste contentmanagementsysteem als het om SEO gaat. Daardoor denk je misschien dat het zonde van je tijd is om aan je WordPress SEO te werken. Maar dat is het zeker niet. Als je jouw site optimaliseert volgens de richtlijnen en voorbeelden in dit artikel, zul je hogere rankings en meer bezoekers/abonnees krijgen. Bovendien wordt je site er in het algemeen een stuk beter door.

Stap 1: Bepaal Focus Trefwoord

Bepaal voordat je gaat schrijven een ‘Focus Trefwoord’ of ‘Focus Trefwoorden’ waarop je gevonden wilt worden in zoekmachines zoals google. Het is dus de bedoeling dat webbezoekers op jouw webpagina of blogbericht terechtkomen wanneer ze deze woorden ingeven in hun zoekmachine. Het kiezen van zo’n trefwoord is niet zo simpel als het lijkt, maar je kunt hiervoor gebruik maken van de gratis zoekwoordplanner van Google.

TIP 1: Het focus trefwoord mag meer dan 1 woord zijn
Wanneer de webbezoeker in Google zoekt zal deze meestal meerdere woorden gebruiken (longtail zoekopdracht). Je zal ook eerder hoog scoren bij langere zoektermen in Google, want je krijgt niet voor niets suggesties van Google te zien bij het invullen van een focus trefwoord.

TIP 2: Gebruik een focus trefwoord maar 1 keer op je website
Concurreer niet met jezelf. Je maakt het voor Google onduidelijk wanneer je verschillende artikelen/pagina’s schrijft die gericht zijn op exact hetzelfde trefwoord.

Stap 2: Plaats Focus Trefwoord in het invoerveld van SEO Yoast

Je kunt de focus trefwoorden invullen in het SEO invoerveld van YOAST onder je bericht of webpagina. Als je deze niet ziet staan moet je ‘Yoast SEO’ aanvinken onder het tabblad scherminstellingen (rechts bovenin). In het uiterste geval moet de plugin nog geïnstalleerd worden, stuur in dat geval een e-mail zodat ik dat in orde kan maken.

Stap 4: Gebruik de TIPS die je krijgt

Het focus trefwoord zelf doet niets extra’s (geeft geen SEO voordeel) voor de vindbaarheid binnen google, maar geven je wel de tips die nodig hebt bij het optimaliseren van je artikel.

Na het invullen van een ‘Focus Trefwoord’ kan je namelijk zien waar je het focus trefwoord gebruikt hebt. Gebruik de TIPS uit de ANALYSE VAN YOAST om je artikel of pagina te optimaliseren. De SUGGESTIES zijn Nederlandstalig en zijn daarom makkelijk te begrijpen, mits WordPress in het Nederlands is geïnstalleerd.

O Groene bolletje:  Perfect
O Oranje bolletje: Verbetering is mogelijk
O Rood bolletje: Slecht

De plugin van YOAST herkent je focus trefwoord alleen als het exact hetzelfde geschreven is in de tekst. Wanneer je een variatie gebruikt zal de plugin dit niet herkennen en zal deze ook niet meegeteld worden. Google kan dit soort variaties beter herkennen dan de plugin van YOAST en zal begrijpen waar de pagina over gaat. Je hoeft dus echt niet altijd de tips van de plugin te volgen om hoog te scoren. Zie het gewoon als handige richtlijn!

TIP: Kijk uit dat je geen obsessie van het groene bolletje maakt. Het is geen probleem als je niet overal groene bolletjes ziet, want je webpagina of artikel moet leesbaar blijven en bovendien is het ook verstandig om variaties op het gekozen focus trefwoord te gebruiken.

Een groen bolletje wil niet zeggen dat je artikel automatisch hoog scoort in Google. Je concurrenten zullen hun pagina’s op dezelfde wijze optimaliseren en er zijn bovendien heel veel andere zaken die van invloed kunnen zijn (techniek website, links naar je website, etc).

Stap5: Klik op tabblad ‘Readability’ om de leesbaarheid te verbeteren

Op deze pagina staan allerlei handige tips om je artikel of webtekst te optimaliseren voor Google.

Meer weten?

Bekijk de handleiding WordPress SEO by Yoast voor meer informatie over de plugin.

COMPLETE HANDLEIDING: SEO YOAST